ПАКЕТИРАНИ ХРАНИ
Copyright © 2020. All Rights Reserved

Тахан и Фъстъчено Масло

Таханът е един от ценните хранителни продукти, който за щастие, през последните години влезе като чакан и дългоканен гост в кухните на българските домакини. По своята същност таханът е хранителен продукт, получен чрез смилане на сусамови семена, като крайният продукт има полутечна консистенция. Той има ориенталски корени и е един от стожерите на арабската кулинарна традиция. Има полутечна консистенция.

Съществуват два вида тахан - от белени и от небелени сусамови семена. Таханът от небелени семена е по-тъмен и по-горчив, но съдържа в замяна на това повече минерали и хранителни вещества. Най-често таханът бива приготвян от смесица на двата вида. Таханът, който се прави само от белен сусам, се нарича бял тахан.

По-малко популярен е слънчогледовият тахан, който е и осезаемо по-евтин. Освен това се отличава с по-тъмен цвят и по-тежък вкус от сусамовия. На пазара, редом до сусамовия тахан, често може да откриете и орехов тахан, чиято цена е дори по-висока. Най-качествен и полезен е студено пресованият черен тахан, който запазва в себе си всички запазени витамини и минерали.

Таханът е изключително богат на витамини (преди всичко B1, B2 и B6), витамин Е и Калций(783 мг на 100 гр). Калцият в тахана е почит пет пъти повече от този в кравето мляко, което го прави важна храна за вегани и вегетарианци. Таханът съдържа големи количества на незаменими аминокиселини. Богат е и на други микроелементи, като силиций, фосфор, мед, магнезий и калий.

Добре е да знаем, че в сусамовия тахан количеството белтъчини е по-голямо от това в сиренето, соята и някои видове меса.
Тахан и Фъстъчено Масло
марки
Подреди по