ПАКЕТИРАНИ ХРАНИ
КОЗМЕТИЧНИ ПРОДУКТИ
ПРОДУКТИ ЗА ДОМА
Copyright © 2019. All Rights Reserved

Ракия

Ракията представлява алкохолно питие, което е разпространено най-вече сред балканските народи. 

Съществуват няколко вида ракия, като някои от тях дори са известни със специфични названия. Така например спиртният еликсир, който е направен от сливи, е познат на българина като сливовица. В някои краища на страната е известен още като шльокавица. Макар че според производителите на националното питие, тази дума се употребява, когато става въпрос за ракия, която се отличава с ниското си качество (шлянгарица). 

Шльокавица се нарича и алкохолната напитката от джанки. Ракията, направена от грозде, също е позната със специфично название. Любителите на чашката я познават като гроздовица, мускатова и грозданка.

Ако еликсирът е произведен от гроздов остатък, се нарича джибровица. Съществуват още смокинова ракия, черешова ракия, орехова ракия. Всъщност ракия може да се направи дори от маслодайна роза. Тя е позната като гюловица. Някои производители предпочитат да добавят билки към суровината. Така се получава билкова ракия. Съществува и ловджийска ракия, която се отличава с добавените към нея люти чушки. Добре позната е така наречената плодова анасонлийка. Тя се получава, след като се извари плодова ракия. После се слагат семена от анасон и резене.

Ракия
марки
Подреди по