ПАКЕТИРАНИ ХРАНИ
КОЗМЕТИЧНИ ПРОДУКТИ
ПРОДУКТИ ЗА ДОМА
Copyright © 2019. All Rights Reserved

Горчица

Горчицата е един от най-популярните сосове по света и неизменен другар с кетчуп и майонеза, когато става въпрос за подправяне на сандвичи, меса и различни салати. По правило горчицата е подправка, която се приготвя от стрити на прах семена от синап с добавка на оцет, сол, вода и олио. 

Горчицата на пазара се предлага в остра и мека разновидност. Сред най-острите горчици е китайската, която се прави от черен синап с добавка на слабоалкохолна бира или вода. Не по-малко люта е английската горчица, в която се влага и куркума и брашно. Споменахме вече, че прословутата Дижонска горчица се приготвя с добавката на бяло вино или оцет + черен пипер. Немската горчица от Дюселдорф, френската сладко-кисела горчица и светлата американска горчица са видове с мек вкус.

Основните видове горчица са:

Дижонска горчица (Moutarde de Dijon) – тя се радва на голяма слава на Стария континент. Представлява половината от световното производство на горчица и само във Франция има над 20 разновидности на този популярен сос от синапени семена;

Баварска горчица - тя се характеризира с интересен карамелен вкус;

Руска горчица - счита се за най-острата и острият синапен вкус е допълнен от силен оцет;

Американска горчица - тя е мека горчица и е най-течният вид, приготвян от бяло синапено семе и доста захар;

Ретро горчица - в Англия се подвизава под името Горчица по старинна рецепта. Прави се от леко смачкани синапени семена смесени с ябълков сок или оцет и има зърнеста структура;

Плодова горчица (mostarda di frutta) – това е интересен представител от Италия, в състава на който влизат плодови частици от ябълки, лимони, портокали, мандарини, круши и др. плодове, обвити от пикантна синапена смес, мед, подправки и бяло вино. приготвени в пикантен сос от горчица на прах, бяло вино, мед и подправки.

Медена горчица - приятна подправка с притурка на мед.

Горчица
марки
Подреди по