ПАКЕТИРАНИ ХРАНИ
КОЗМЕТИЧНИ ПРОДУКТИ
ПРОДУКТИ ЗА ДОМА
Copyright © 2019. All Rights Reserved

Леща

Лещата е бобово растение и по точно семена от растение, чието ботаническо име е Lens ensculenta. Лещата е отличен източник на молибден и фолат. Тя е много добър източник на диетични фибри и манган, както и добър източник на желязо, протеини, фосфор, мед, тиамин и калий. 

Лещените зърна имат разнообразни размери и цветове, които варират от жълто и червено-оранжево и стигат до кафяво и черно. Съществува и зелена леща.

Най-разпространената и съответно най-евтина леща е кафявата, наричана още континентална и египетска. Тя има по-слаб вкус в сравнение с другите и лесно се разкашква при варене. Все пак този неприятен нейн недостатък може да се избегне чрез добавянето на олио във водата.  

Друга много популярна леща е червената. При подлагане на термична обработка тя променя цвета си към златистожълт. Отличава се със сладък вкус. Подходяща е за яхнии, супи и пюрета.

Най-скъпия представител на лещата е зелената й разновидност, наречена още френска леща. Тя е месеста, с много интензивен вкус и остава твърда, дори след варене. Това е прави идеална за приготвянето на салати.

Един от най-атрактивните сортове леща е белугата. Наречена е така, защото по време на готвене черните зрънца стават лъскави като едноименния хайвер.

Леща
марки
Подреди по