ПАКЕТИРАНИ ХРАНИ
КОЗМЕТИЧНИ ПРОДУКТИ
ПРОДУКТИ ЗА ДОМА
Copyright © 2019. All Rights Reserved

Зехтин

Зехтинът представлява растителна мазнина, която се извлича от плодовете на маслиновите дървета. Тази златистожълта течност присъства в бита на хората от векове - дали като лечебно средство, средство за разкрасяване или кулинарен продукт. 

Има различни видове зехтин, като безспорен шампион по полезни качества и въздействие върху организма на човек остава студено пресованият зехтин. Той не се подлага на никаква топлинна или химическа преработка. Добива се, както и самото име подсказва, от студеното пресоване на изключително качествени маслини. Този вид зехтин е чист, неподправен и полезен във всяко едно отношение. Студено пресованият зехтин, известен с името Extra Virgin, съдържа два вида ценни мастни киселини в оптимално съотношение – 80% олеинова киселина и 10% линолева. Недостатъкът на студено пресования зехтин се крие в това, че той не бива да се нагрява, защото тогава губи част от качествата си. Препоръчително е да го използваме най-вече за салати.

Следващия вид зехтин е Върджин. Получава се след второ или трето пресоване на маслиновата каша, след като вече е извлечен зехтина първо качество. Той като предишния вид зехтин се води единствен продукт на технологията студено пресоване.

Зехтин
марки
Подреди по